Skip to product information
1 of 1

Dharma Yug

Shri Vijaya Parvati Vrat Samagri Kit | श्री विजया पार्वती व्रत सामग्री किट

Shri Vijaya Parvati Vrat Samagri Kit | श्री विजया पार्वती व्रत सामग्री किट

Regular price Rs. 599.00
Regular price Sale price Rs. 599.00
Sale Sold out
Shipping calculated at checkout.

Vijaya Parvati Vrat is a sacred observance primarily undertaken by unmarried girls and married women to seek the blessings of Goddess Parvati for marital harmony, victory over obstacles, and fulfillment of desires. This vrat is observed during the month of Ashadha (June–July), typically on Shukla Paksha Tritiya (third day of the waxing moon). The vrat involves worshipping Parvati in her victorious form—Vijaya Gauri—who, according to legends found in texts like the Skanda Purana, performed intense penance to reunite with Lord Shiva and overcome cosmic challenges. Married women perform it for saubhagya (long life of the husband and prosperity), while unmarried girls do it to attain a virtuous life partner.
Includes: A detailed instruction manual for guidance
Note: All items are strictly intended for puja (religious worship) purposes only. Not meant for consumption.

विजया पार्वती व्रत एक पवित्र उपवास है जिसे मुख्य रूप से कुंवारी लड़कियाँ और विवाहित महिलाएं करती हैं। इस व्रत का उद्देश्य देवी पार्वती से आशीर्वाद प्राप्त करना होता है ताकि वैवाहिक जीवन में सौहार्द बना रहे, जीवन की बाधाओं पर विजय मिले और मनोकामनाएं पूर्ण हों। यह व्रत आषाढ़ मास (जून–जुलाई) के शुक्ल पक्ष की तृतीया तिथि को रखा जाता है। इसमें देवी पार्वती की विजया गौरी स्वरूप में पूजा की जाती है। स्कंद पुराण जैसे ग्रंथों में वर्णित कथा के अनुसार, पार्वती जी ने भगवान शिव से पुनर्मिलन और ब्रह्मांडीय संकटों पर विजय पाने के लिए कठोर तप किया था। विवाहित महिलाएं इसे सौभाग्य (पति की लंबी उम्र और समृद्धि) के लिए करती हैं, जबकि अविवाहित कन्याएं योग्य जीवनसाथी की प्राप्ति के लिए इस व्रत को करती हैं।
शामिल है: मार्गदर्शन के लिए एक विस्तृत अनुदेश पुस्तिका
नोट: सभी सामग्री केवल पूजा (धार्मिक उपासना) हेतु हैं। खाने योग्य नहीं है।

Ingredients (सामग्री): 33 Items 

Aalta (आलता)
Aasan (Red) (लाल आसन)
Akshat (अक्षत)
Ashtagandha (अष्टगंध)
Chandan (चंदन)
Coins (द्रव्य)
Cowdung Cake (कंडा)
Dipa (दीपक)
Dhoop (धूप)
Durva (दूर्वा)
Elaichi (इलायची)
Gangajala (गंगाजल)
Ghee (घी)
Havishya (हविष्य)
Honey (शहद)
Ittar (इत्र)
Kapoor (कपूर)
Kasturi (कस्तूरी)
Laung (लौंग)
Long Wick (लंबी बाती)
Matchbox (माचिस)
Mauli Dhaga (मौली धागा)
Mishri (मिश्री)
Pooja Oil (पूजा का तेल)
Round Wick (गोल बाती)
Samidha (समिधा)
Sindoor (सिंदूर)
Shami Powder (शमी)
Sugar (शक्कर)
Upvastra (उपवस्त्र)
Vastra (वस्त्र)
Whole Supari (सुपारी)
Yajnopavita (यज्ञोपवीत)

View full details

Customer Reviews

Be the first to write a review
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)
0%
(0)